Bureau d’Alimentation

Vanaf 23 februari 2018 kampeerde Bureau d’Alimentation elke laatste vrijdag van de maand in de keuken van Netwerk Aalst, en zette de deur open voor iedereen die graag een hapje eet en een mondje debatteert.

De events van Bureau d’Alimentation vindt u elders op deze website.

Slow food, cooking manifesto’s, korte keten-eten, boerensubsidies, experimentele kookperformances en tal van andere artistieke en minder artistieke voedselprojecten komen aan bod om een breed gamma aan maatschappelijke kwesties bespreekbaar én eetbaar te maken tijdens het verorberen van een heerlijke maaltijd.

De keuken geldt als het kloppend hart van het huis. Op deze plek, waar reproductieve arbeid plaatsneemt; waar de oogst van de velden en plantages wordt verwerkt om de monden van arbeiders, kinderen, medebewoners en gasten te voeden, worden tegelijkertijd tradities en waarden doorgegeven door de cultivering van natuurlijke rijkdommen. De keuken is als een cultureel vat vol tradities, normen, waarden, rechten en plichten.

De keuken is in veel gevallen de plaats waar tradities en lokale specialiteiten worden doorgegeven van ouder op kind. In een veranderende samenleving is de keuken echter ook de plaats waarlangs de nieuwe samenleving de huiskamer binnenkomt. Nieuwe gerechten worden hier uitgeprobeerd, Oosterse gerechten via Ottolenghi, Indische samosa’s of hamburgers naar Amerikaans model.

Buiten de persoonlijke sfeer, krijgt de keuken ook een nieuwe rol in een geopolitieke wereld; het wordt een politieke plaats voor discussie en maatschappelijk debat waarin menig politici zich graag laat portretteren.
Nikita Khrushchev en Richard Nixton zette de toon in 1959 op een Moskouse beurs ter promotie van Amerikaanse goederen. Tegen de achtergrond van een moderne Amerikaanse keuken voerden beide politieke leiders het zogenaamde ‘Kitchen Debate’, waarin de welvaart van de twee grootmachten werd gemeten aan de hand van een gemiddelde keukenuitrusting.

Naast de economische status die de hedendaagse keuken representeert, is deze vaak de alwetende kamer die de diepste geheimen en intriges van een gezin of gemeenschap bewaart.

Op het menu

23 februari 2018
Lokaal voedsel: mythe of realiteit? – NL

Bureau d’Alimentation was benieuwd naar de definiëring van het woord ‘lokaal’ in een alsmaar diversere samenleving. Hoe lokaal is de hummus, guacamole en pesto op een gemiddeld Belgisch menu? In een kritisch debat met Bruno Eeman, Joachim Rummens en Jan Blindeman schetsten we de situatie van lokaal voedsel.

30 maart 2018
Diner-performance door Chrysanthi Koumianaki – ENG

Tijdens een driegangenmenu kwam het werk van Chrysanthi Koumianaki helemaal tot leven. Op het menu: een culinaire interpretatie van haar artistieke beeldtaal. Tijdens de maaltijd werd u letterlijk onderdeel van een meeslepende performance.

27 april 2018
Eten in tijden van crisis, met het Ex-artists’ Collective (Tamás Kaszás en Anikó Loránt) – ENG

Op deze avond kwam u te weten hoe en waar u eten kan vinden in tijden van hongersnood. Het kunstenaarsduo Ex-artists’ Collective doet er al jaren onderzoek naar en vertelde over de dunne lijn tussen arme menseneten en delicatessen.

25 mei 2018
Spy edition + Eye Spy Film Night

In het kader van Spy School serveerde Bureau d’Alimentation een niet zo onschuldig diner. Als starter van de Eye Spy Film Night, stond alles in het teken van spionage, geheime informatie en… vergiftiging. Terwijl u genoot van de vertoning, kreeg u in de filmzaal gerechten aangeboden die weliswaar ooit ten dienste stonden van geheimzinnige moorden.

23.02.2018—00:00

30.03.2018—00:00

27.04.2018—00:00

25.05.2018—00:00

Gerelateerd programma

Bureau d’Alimentation

Lokaal voedsel: Mythe of Realiteit