film / Kitchen Stories
Alle filmsFoodFilmFest: The Pickers
Elke Sasse
Duitsland/Griekenland – 2024 – DCP – 80′
Engels, Bambara, Spaans, Grieks, Italiaans, Nepalees, Portugees, Urdu gesproken, Nederlands ondertiteld
De film start om 19:00
Een film in het kader van Food Film Fest over intensieve groente- en fruitteelt, onrecht, en migrantenarbeid. Bij een hapje en een drankje voeren we een nagesprek met Kitchen Stories & De Warme Meente.
De opbrengst van vanavond gaat naar de werking van Kitchen Stories en De Warme Meente.
Van waar komen de goedkope groenten en fruit die we het hele jaar door kopen? The Pickers brengt een harde realiteit aan het licht: aan ons eten hangt de bittere smaak van uitbuiting. Een reis door de verschillende Europese teeltgebieden toont hoe migranten in precaire en soms illegale omstandigheden onze groenten en fruit oogsten. Maar er is een uitweg uit dit systeem: een sinaasappelboomgaard in Zuid-Italië toont dat het ook eerlijk kan.
Kitchen Stories
In Kitchen Stories staat de keuken van NW centraal. Het is een gedeelde ruimte, verbonden met alles wat er in het gebouw gebeurt en met de gemeenschap in en rond NW, waarbij tal van kunstenaars, vrijwilligers en organisaties in en rond Aalst betrokken zijn.
De open keuken brengt mensen samen in steeds wisselende keukenteams. Vaste waarden zijn oa kunstenaar/bakker Annelien Vermeir, DiversPlus & World Kitchen Diva’s, Las Latinas, Mama Bolingo, Mammy Sylvette, ProVeg, Smuljungle en Refu-Interim. We werken uitsluitend met vegetarische producten die seizoensgebonden en lokaal worden ingekocht dankzij biologische boerderij De Loods en Oxfam Wereldwinkel. En vanaf nu oogsten en moestuinieren we ook samen met de warme mensen van de warme meente! We verwelkomen hen graag in onze keuken.
Kitchen Stories is ook een ruimte en gelegenheid om te praten over wat er voorafgaat aan die gezamenlijke maaltijd: de herkomst van ingrediënten, de verhalen achter recepten, de tradities van samen eten, de rituelen die gepaard gaan met koken, het plezier van een gedeelde maaltijd, maar ook de (precaire) relatie tot het land, de oogst en biodiversiteit, en de politieke aspecten van voedselproductie, van dierenrechten tot de impact van conflicten op lokale ecosystemen.
De Warme Meente
De Warme Meente is een kleinschalig lokaal permacultuur-voedselcollectief. We kweken biodivers lekker eten. In deze voormalige rozenserre werken we aan een mediterraan/subtropisch voedselbos. We verzamelen groenten en fruit waarvoor het bij ons buiten nu nog net iets te koud is. Maar wellicht binnen 10 jaar niet meer. Het hele jaar door kweken we een zo divers mogelijk assortiment aan groenten, fruit, kruiden,… Speciallekes mogen zeker niet ontbreken.
In de zomer genieten wij van een overvloed aan groenten en fruit en ook van een verfrissende duik in onze zwemvijver. En dan nog een lekker ijsje of fris pintje aan de toog en de zomer is geslaagd. In de winter is het zodra het een klein beetje zonnig is niet zo koud in de serre en daar profiteren ook de plantjes van. Verse groene blaadjes midden in de winter? Geen probleem!
We verdelen onze oogst onder alle leden. Iedereen kan lid worden.
Georganiseerd door NW, Kitchen Stories, De Warme Meente, Avansa Vlaamse Ardennen Dender en Voedsel Anders Vlaanderen.
07.12.2024, 19:00