kunstenaar
Alle KunstenaarsDarius Dolatyari-Dolatdoust
Darius Dolatyari-Dolatdoust is een kunstenaar, performer, choreograaf en ontwerper met een Franco-Duits-Poolse moeder en een Franco-Perzische vader. Hij pendelt tussen Brussel en Marseille en heeft sinds 2021 samen met Maureen Béguin-Morin zijn bedrijf DDDMM opgericht. Na studies Modeontwerp aan de Duperré-school, Grafisch Ontwerp aan de Estienne-school in Parijs, en beeldhouwkunst aan La Cambre, heeft hij zich uiteindelijk toegelegd op dans, performance en choreografie aan het Institute of Choreographic Arts (ISAC) aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Zijn benadering draait om het creëren van kostuums, die hij beschouwt als ruimtes voor transformatie en hybridisatie, een choreografische partituur die onze relatie met het lichaam, dans en taal kan veranderen. Het kledingstuk wordt een middel om zijn identiteit te bevragen, of het nu gaat om het oproepen van zijn Iraanse afkomst, het dragen van kostuums geïnspireerd op Perzische werken in het Louvre, of het deconstrueren van onze relatie tot andere soorten door het bedenken van hybride wezens op de grens tussen mens en dier.
Als beeldend kunstenaar maakt hij voornamelijk gebruik van textiel, waarmee hij patchworks, schilderijen, kostuums en scenografieën creëert. Zijn patchworks vertellen verhalen en proberen een moment van beweging vast te leggen, vaak balancerend tussen strijd en liefde, geweld en genegenheid. Lichamen versmelten en vormen kleurrijke composities binnen het patchwork. Deze textiele werken dienen ook als basis voor installaties, geactiveerd door locatiespecifieke performances.
Darius heeft kostuums en scenografieën ontworpen voor producties van Pau Simon (La grande remontée), Liam Warren (Merge), Grégoire Schaller (Ekkrino, Mata, Ordeal by water) en Renaud Dallet (Voir, toucher, s’aimer fort). Zijn performancekunst heeft hij tentoongesteld in Europese instellingen zoals Wiels – Centrum voor Hedendaagse Kunst (Brussel), Stedelijk Museum (Amsterdam), Mudam Luxembourg – Museum voor Moderne Kunst (Luxemburg), Momu – Modemuseum Antwerpen, M Leuven – Museum voor Hedendaagse Kunst, Stuk (Leuven), Buda Kunstencentrum (Kortrijk), Atelier 210 (Brussel), Villa Noailles (Hyères), le 19M (Parijs), Centrale Fies (Dro), en Spazio K (Prato).