tentoonstelling
Alle ProgrammaInfo~Angel: over het water
Over de rechttrekking van de Dender en het ontstaan van Rechteroever Aalst
In Aalst vormt de Dender zowel een fysieke als mentale grens. Sinds de rivier in 1863 ter hoogte van het stadscentrum werd rechtgetrokken, heeft dit de mobiliteit en het industriële landschap van de stad ingrijpend veranderd. Tijdens de industriële revolutie was de Dender een belangrijke bron van transport en energie, maar tegelijkertijd markeerde ze ook de scheiding tussen armoede en welvaart—een grens die tot op vandaag voelbaar blijft.
De eerste episode van de Info-Angel verkent de historische ontwikkeling van de wijk aan de rechteroever van de Dender waar NW gelegen is door de lens van het water en haar bewoners. Ooit een drassig gebied, transformeerde Rechteroever tot een industriële kern met fabrieken en arbeiderswoningen. De wijk evolueerde tot een levendige arbeidersgemeenschap, maar werd ook geconfronteerd met armoede en moeilijke leefomstandigheden. Aan de hand van historische documenten, foto’s en persoonlijke verhalen wordt duidelijk hoe de opkomst van de arbeiderswijk ‘over het water’ niet alleen het sociale weefsel heeft beïnvloed, maar ook heeft geleid tot een stigma: een minderwaardig imago vergeleken met het welvarendere Linkeroever, waar het stadscentrum is gevestigd. Hoe heeft deze evolutie en het hardnekkige stigma het huidige leven en de toekomstvisies van de bewoners vormgegeven?
Tegenwoordig is Rechteroever een superdiverse plek waar mensen met verschillende achtergronden samenleven. Deze diversiteit leidt tot uiteenlopende standpunten en historische referentiekaders, wat soms spanningen kan opleveren bij het bekijken van erfgoedpraktijken. Tijdens de tentoonstelling organiseert NW workshops rond ‘emotienetwerken’. Dit is een interactieve gespreksmethodiek die gevoelens en standpunten over het verleden bespreekbaar maakt. De visuele vertalingen van deze emotienetwerken worden in de tentoonstelling opgenomen om zo het gesprek rond erfgoed en de toekomst levendig te houden.
Over het water is samengesteld in samenwerking met Rick Jimenez (KADOC) als onderdeel van het To Bridge a Gap-project, een onderzoek rond interne migratie, diversiteit en religie in Vlaanderen, en erfgoed als hefboom voor lokale samenlevingsopbouw.
07.02.2025-20.04.2025