kunstenaar

Alle Kunstenaars

Kunstenplatform PLAN B

In het kader van Dorpsdramaturgie werken op dit moment Elien Ronse en Leontien Allemeersch samen aan hun onderzoekstraject.

Elien Ronse engageert zich in projecten waar diverse disciplines samenkomen zoals hedendaagse kunsten, sociaal werk, politiek activisme en theoretisch onderzoek. Daarnaast is ze actief in relationele-collaboratieve projecten en organisaties zoals Manoeuvre, Cultureel Centrum Truck Stop, de Koer, Other Women’s Flowers en het Para-instituut voor KUNST en precariteit. Ze behaalde een MA in Vrije Kunsten in Dutch Art Institute, een Advanced MA in Sint Lucas Antwerpen en een BA in Sociaal Werk.

Leontien Allemeersch studeerde Autonome Vormgeving aan het KASK in Gent. Ze bouwt mee aan verschillende initiatieven met een focus op relationele, theater en locatiespecifieke praktijken. Ze is deel van Kunstenplatform PLAN B en werkt bij de Koer in Gent, daarnaast kan je haar vaak terugvinden met een camera in haar handen.

Vanuit onderzoek en reflectie ondersteunt Kunstenplatform PLAN B artistieke praktijken, creëert het in-situ presentatiemomenten en stelt het vragen over de rurale realiteit in al zijn verschijningsvormen. Door tijd en ruimte te geven aan onderzoek ontwikkelen zich projecten die zich nestelen in het lokale weefsel en die verrassend inspelen op wat er ter plekke is.

Kunstenplatform PLAN B ontstond in 2015 als Kunstenfestival PLAN B. In het dorp Bekegem werden gedurende vier edities kunstenaars uitgenodigd om te verblijven bij een gastgezin en er een in-situ werk te creëren. De kiem van dit festival werd meegedragen toen de organisatie in 2018 uitgroeide tot een platform voor artistiek werk in de rurale ruimte. Vertrekkend vanuit het collectieve, het kleinschalige en het niet-stedelijke werken ze aan zowel eigen projecten als de invulling van festivals als Konvooi, Sorry not Sorry en Uitwijken.

Vandaag bestaat Kunstenplatform PLAN B uit Leontien Allemeersch, Vincent Focquet en Ewoud Vermote. Zij trekken het collectieve artistieke onderzoekstraject Veldwerk en het lerend netwerk rond artistieke praktijken buiten de stad Areaal. Daarnaast werken ze aan verschillende artistieke projecten in de rurale ruimte van België

Kunstenplatform PLAN B werkt met verbeelding in de rurale context. Vanuit onderzoek en reflectie ondersteunen ze artistieke praktijken, creëren ze in-situ presentatiemomenten en stellen ze vragen over de rurale realiteit in al zijn verschijningsvormen. Terugkerende thema’s daarbij zijn het collectieve, het niet-stedelijke en het kleinschalige.

Ze stellen vragen bij de beeldvorming van het platteland als een baken van rust en stabiliteit. Wars van romantiek en nostalgie zoeken ze naar andere mogelijke benaderingen. Zo proberen ze het rurale een plek te geven in de hedendaagse kunsten en daarbuiten. Daarvoor gaan ze een dialoog aan met velden als biologie, stedenbouw, geologie en sociologie. Binnen hun werking als platform is het bovendien essentieel om andere makers uit te nodigen om samen deze rurale ruimte te verbeelden.

interview etcetera

artikel rekto:verso

residentie

Dorpsdramaturgie

Met Kunstenplatform PLAN B onderzoeken we welke vragen kan de dorpsdramaturg zich stellen, en welke tools heeft deze ter beschikking om die vragen te onderzoeken?

Brief aan Aalst

door Kunstenplatform PLAN B